2010. január 11., hétfő

Tojásleves


A kevésbé "úri" levesek közé tartozik, sokan nem szeretik, nem főzik.

Pedig van több előnye is.  Kevés alapanyag kell hozzá, gyorsan kész, ha jó a recept a kezdő háziasszony is sikert érhet el vele.
Nálunk mindenki szereti, bár a lányaim a köménymagokat sorba rakosgatták a tányér szélén.

Így főzöm:

Fazékba kis olajon megfuttatom a köménymagot. Csak addig sütöm közepes tűzön, kevergetve amíg elkezd pattogni.  Ekkor megszórom evőkanálnyi liszttel és tovább pirítom. Csak szép világosra.
Félrehúzom,  mokkáskanálnyi őrölt pirospaprikával megszórom, vízzel felengedem.
Amikor felforrott beleteszek fejenként egy elhabart tojást, kevergetés mellett.
Szórok bele ételízesítőt, ettől elég sós lesz, külön sózni nem szükséges.
Valamilyen apró tésztával gazdagítom.

 Lehet cifrázni.       Mi például sok levest, ezt is tejföllel esszük.
                             Ha van friss petrezselyem zöld akkor megszórom azzal is.
                             Lehet citromlével kicsit megsavanyítani.
                             Lehet a tojást egészben is belefőzni.

Zacskós helyett mindenképp finomabb, egészségesebb.
                
                            

2 megjegyzés:

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...